Ruoste

Ruoste on pintakäsittelyn termi, joka viittaa metallipintojen korroosioon tai hapettumiseen raudan tai rautapitoisten metallien altistuessa kosteudelle ja ilman happea sisältäville komponenteille, erityisesti hapelle.

Kun metalli ruostuu, sen pintaan muodostuu ruskea tai punaruskea kerros, joka koostuu pääosin rautaoksidista ja rautahydroksidista. Ruoste voi heikentää metallin rakennetta, aiheuttaa sen lohkeilua ja rapautumista sekä vähentää sen mekaanista lujuutta ja kestävyyttä ajan myötä.

Ruostumisprosessi tapahtuu, kun metalli altistuu kosteudelle, joka sisältää happea, ja siihen voi liittyä myös muita tekijöitä, kuten suolaliuosten, happojen tai muiden korroosiota edistävien aineiden vaikutus. Ruostuminen voi tapahtua useilla eri metallipinnoilla, kuten raudalla, teräksellä, messinkillä, kuparilla ja alumiinilla.

Ruosteen estämiseksi tai hidastamiseksi pintakäsittelyssä käytetään erilaisia menetelmiä, kuten maalausta, kromausprosesseja, galvanointia, sinkitystä tai muiden suojaavien pinnoitteiden käyttöä. Nämä pintakäsittelyt auttavat suojaamaan metallipintoja kosteudelta ja hapelta, estäen näin ruostumisen ja pidentäen materiaalien käyttöikää.

Tästä takaisin pintakäsittelyn termit ja sanasto- sivulle.