Pintakäsittely

Pintakäsittely on laaja käsite, joka viittaa erilaisiin prosesseihin ja menetelmiin, joita käytetään pintojen suojaukseen, koristeluun ja parantamiseen erilaisilla pinnoitteilla tai materiaaleilla. Tavoitteena on antaa käsiteltävälle pinnalle halutut ominaisuudet, ulkonäkö ja suorituskyky riippuen käyttötarpeista ja -ympäristöstä.

Pintakäsittely voidaan suorittaa monille eri materiaaleille, kuten puulle, metallille, muoville, betonille ja kivelle. Se voi sisältää maalausta, lakkauksia, kromausprosesseja, kuumasinkitystä, anodisointia, lasitus- ja kovetuskäsittelyjä sekä muita pinnoite- ja päällystystekniikoita.

Tärkein syy pintakäsittelyyn on suojella pintaa ympäristötekijöiden, kuten kosteuden, kemiallisten aineiden, auringonvalon, kulumisen ja korroosion vaikutuksilta. Samalla se voi parantaa pintamateriaalin mekaanista kestävyyttä, UV-suojausta, heijastavuutta, sähköjohtavuutta, lämmönkestävyyttä ja muita toiminnallisia ominaisuuksia.

Pintakäsittely voi myös olla tärkeä esteettinen tekijä, joka antaa pinnalle halutun värin, kiillon tai tekstuurin, joka sopii ympäristöön tai tukee tietyntyyppisiä muotoiluja ja taiteellisia näkökohtia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että pintakäsittely on olennainen osa monia teollisuudenaloja, rakennus- ja huonekalualaa sekä taide- ja muotoiluprojekteja, joiden avulla voidaan parantaa pintojen kestävyyttä, turvallisuutta ja ulkonäköä.

Tästä takaisin pintakäsittelyn termit ja sanasto- sivulle.