Pigmentti

Pigmentti on pintakäsittelyn termi, joka viittaa värin antavaan aineeseen, jota käytetään maalien, pinnoitteiden ja muiden pintakäsittelymateriaalien värjäämiseen. Pigmentit ovat pieniä, hienojakoisia kiinteitä hiukkasia, jotka voivat olla luonnollisia mineraaleja tai synteettisesti valmistettuja yhdisteitä.

Pigmentit ovat vastuussa pintakäsittelymateriaalien visuaalisesta ulkonäöstä ja värityksestä. Ne toimivat valon taittajina ja heijastajina, mikä antaa aineelle sen ominaisen värin ja kiillon. Pigmentit voivat olla läpinäkymättömiä tai läpikuultavia riippuen niiden koostumuksesta ja käytöstä.

Pigmenttejä käytetään laajasti monissa eri pintakäsittelytuotteissa, kuten maaleissa, lakoissa, väreissä, tulostusmusteissa, kynsilakoissa ja tekstiilipinnoitteissa. Ne mahdollistavat laajan valikoiman eri värejä ja sävyjä, jolloin voidaan luoda monipuolisia ja houkuttelevia pintakäsittelytuloksia.

Lisäksi pigmentit voivat sisältää muita ominaisuuksia, kuten UV-suojausta, lämmönkestävyyttä tai korroosionesto-ominaisuuksia, jotka voivat parantaa pintakäsittelyn suorituskykyä ja kestävyyttä. Pigmenttien oikea valinta ja käyttö ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat pintakäsittelyn väriin, kiiltoon ja yleiseen ulkonäköön, ja ne ovat tärkeitä ammattimaisten ja laadukkaiden pintakäsittelytulosten saavuttamisessa.

Tästä takaisin pintakäsittelyn termit ja sanasto- sivulle.