Kastepiste

Kastepiste on pintakäsittelyn termi, joka viittaa lämpötilaan, jossa ilma kostuu niin paljon, että se saavuttaa kyllästyskosteuden eli ilmassa oleva vesihöyry alkaa tiivistyä pisaroiksi tai muiksi vesifaaseiksi.

Kun ilma joutuu kosketuksiin viileän pinnan kanssa, sen lämpötila voi laskea ja saavuttaa kastepisteen. Tämä tarkoittaa, että ilma ei enää kykene pitämään vesihöyryä kaasumaisessa muodossa, ja se alkaa tiivistyä tai kondensoitua nesteeksi pinnalle. Kastepiste on siis kriittinen lämpötila, joka liittyy kosteuden kondensoitumiseen ja voi aiheuttaa ongelmia pintakäsittelyssä.

Pintakäsittelyssä kastepisteen huomioiminen on tärkeää, koska jos pintaa maalataan tai pinnoitetaan, kun kastepiste on lähellä tai alapuolella pinnan lämpötilaa, kondensoitunut kosteus voi vaikuttaa maalin tai pinnoitteen tarttuvuuteen ja aiheuttaa ongelmia, kuten huonon adheesion, kuplia tai muita epätasaisuuksia. Siksi on suositeltavaa tehdä pintakäsittelytöitä silloin, kun pinnan lämpötila on riittävän korkea ja kastepiste on riittävän kaukana, jotta kosteutta ei kondensoituisi pinnalle.

Kastepisteen huomioiminen on tärkeää myös esimerkiksi maalattaessa ulkona, jossa sääolosuhteet voivat vaihdella nopeasti. Pintakäsittelyn suorittamisessa on siis otettava huomioon sekä pinnan että ympäristön lämpötila ja kosteus, jotta saavutetaan paras mahdollinen lopputulos.

Tästä takaisin pintakäsittelyn termit ja sanasto- sivulle.