Hartsi

Hartsi on orgaaninen yhdiste, joka on luonteeltaan viskoosia tai tahmeaa ja jota voidaan käyttää laajalti erilaisissa pintakäsittelysovelluksissa. Se on polymeeri eli pitkäketjuinen molekyyli, joka koostuu toistuvista rakenteellisista yksiköistä, ja se voi olla joko luonnollista alkuperää tai synteettisesti valmistettua.

Hartseja käytetään pintakäsittelyissä muun muassa suojaamaan, vahvistamaan tai koristeellisesti päällystämään pintoja. Ne voivat olla läpinäkyviä tai eri väreissä, ja niiden ominaisuudet vaihtelevat riippuen käytetystä hartsiaineesta. Joitakin yleisiä hartseja ovat muun muassa epoksit, polyuretaanit, akryylit, polyesterit ja fenolit.

Pintakäsittelyssä hartseja voidaan levittää erilaisin menetelmin, kuten ruiskutuksella, siveltimellä tai upottamalla, ja ne muodostavat kuivuessaan kovan, kestävän ja usein kiiltävän pinnan. Hartseja käytetään esimerkiksi maalien, lakkojen, lakkalaattojen, muovipinnoitteiden ja kovien pinnoitteiden valmistuksessa. Niiden ominaisuudet voivat tarjota pintakäsittelyille lisää kemiallista kestävyyttä, iskunkestävyyttä, UV-suojausta ja muita haluttuja ominaisuuksia.

Tästä takaisin pintakäsittelyn termit ja sanasto- sivulle.