Pinnan alta

– Uutiset & tiedotteet

Ajankohtaista

Miten C1-CX ja LM1-LM4 liittyvät pintakäsittelyyn?

Kun tuotteen pintakäsittelymenetelmästä päätetään, on tärkeää kartoittaa miten ja minkälaisissa ympäristöissä tuotetta käytetään. Kartoitusta helpottaa kansainvälisten korroosioluokitusten C1-CX ja LM1-LM4 käyttäminen.

Korroosioluokituksilla tarkoitetaan erilaisia ympäristöjä, joihin metalli tulee ja miten metallin odotetaan syöpyvän juuri siinä ympäristössä. Luokat ovat sidoksissa sekä ympäristöön että käytettävään metalliin, koska eri metallit voivat reagoida eri tavalla samassa ympäristössä.

Kun tuotteen käyttötarkoitus on selvitetty ja korroosioluokka päätetty, pintakäsittely voidaan mukauttaa sen mukaan. Koko valmistusprosessi kannattaa ottaa huomioon jo tässä vaiheessa. Korkeimpien luokkien saavuttamiseksi vaaditaan nimittäin paljon esivalmistelutyötä ennen kuin itse pintakäsittely voidaan suorittaa. Me Löfsillä autamme teitä mielellämme, jos teillä on tästä kysyttävää.

Luokkia C1-CX käytetään kuvaamaan ympäristöolosuhteita maan pinnalla, kun taas luokkia LM1-LM4 käytetään tuotteille, jotka sijaitsevat vedessä tai maan alla.

LM1 – Makea vesi
LM2 – Merivesi tai murtovesi ilman katodista suojausta
LM3 – Maaperä
LM4 – Merivesi tai murtovesi katodisella suojauksella

C1 – Hyvin lievä korroosioriski
Ulkona: Ei käytetä ulkona.
Sisällä: Lämmitetyt tilat, joissa on kuiva ilma ja vähäinen määrä epäpuhtauksia. Esim. toimistot, kaupat, koulut, hotellit.

C2 – Lievä korroosioriski
Ulkona: Pieni määrä epäpuhtauksia, maaseutumainen ympäristö
Sisällä: Lämmittämättömät tilat, joissa lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat. Esim. urheiluhallit, varastorakennukset.

C3 – Kohtalainen korroosioriski
Ulkona: Kohtalainen määrä epäpuhtauksia. Kaupunkialueet ja alueet, joissa on jonkin verran teollisuutta.
Sisällä: Kohtalainen ilmankosteus ja jonkun verran epäpuhtauksia. Esim. panimot, meijerit, pesulat, lämmitetyt jäähallit.

C4 – Ankara korroosioriski
Ulkona: Huomattava määrä epäpuhtauksia tai kohtalainen suolapitoisuus, teollisuus- ja rannikkoalueet.
Sisällä: Suuri ilmankosteus ja paljon epäpuhtauksia. Esim. kemianteollisuus, uimahallit, telakat, lämmittämättömät jäähallit.

C5 – Hyvin ankara korroosioriski
Ulkona: Teollisuusalueet, joissa on aggressiivinen ilmasto ja korkea ilmankosteus. Rannikko- ja offshore-alueet, joissa on korkea suolapitoisuus.
Sisällä: Pysyvä kosteuden kondensoituminen ja erittäin paljon epäpuhtauksia.

CX – Äärimmäinen korroosioriski
Ulkona: Äärimmäiset teolliset rannikko- ja offshore-alueet subtrooppisessa ja trooppisessa ilmastossa, jossa on suolaa ja epäpuhtauksia, pärskevyöhykkeet.
Sisällä: Äärimmäinen kosteuden kondensoituminen ja erittäin aggressiivinen ilmasto.

Nykyaikaisilla laitteilla on helppo tehdä hyvää jälkeä tehokkaasti.

Neskar, pintakäsittelijä