Pinnan alta

– Uutiset & tiedotteet

Ajankohtaista

Ideasta miljoonavisioon

Yhdellä Luodon kunnan 365 saaresta on pintakäsittelyfirma Löfs Ab Oy. Se, minkä kaksi veljestä pakettiauton kanssa aikanaan perusti, on nykyään kasvanut 7000 neliön yli 65 työntekijän tuotantotiloiksi.

Yrityksen perustaja Mikael Löfs muistaa miten kaikki alkoi. ”Silloinen työni ei ollut erityisen jännittävää, siksi päätin perustaa oman yrityksen. Tunsin, että tarvitsin haasteita eikä minulla ollut mitään hävittävää. Annan yritykselle 10 vuotta, ajattelin. Siinä ajassa se joko kantaa tai kaatuu.”

Vuosi oli 1989 ja yritys aloitti julkisivumaalaamona, jonka Mikael perusti veljensä Peter Löfsin kanssa. ”Alussa maalasimme julkisivuja iltaisin ja viikonloppuisin, koska meillä molemmilla oli työpaikka muualla”, Mikael kertoo. ”Ja koska pakkasella ei voi maalata ulkona, työskentelimme enimmäkseen kesäisin”, Mikael muistelee.

Mikael oli oppinut maalaamaan ajoneuvojen alustoja aiemmassa työssään ja pystyi vähitellen hyödyntämään kokemustaan, kun Löfs alkoi maalata Ekerin tiloissa. Muutamia vuosia myöhemmin oli taas muutoksen aika – Mikael ja Peter rakensivat ensimmäisen 300 neliön tuotantohallinsa samalle paikalle kuin missä firma toimii nykyäänkin. ”Alussa olimme vain minä ja Peter, mutta pikkuhiljaa yritys kasvoi ja palkkasimme työntekijöitä yksi toisensa perään”, kertoo Mikael. ”Pitkään meillä oli suunnilleen 10 työntekijää plus perheen kaikki lapset tietysti. He olivat firmalla kesätöissä teini-ikäisinä” Mikael hymyilee.

Yksi teineistä oli Mikaelin poika Tommy Löfs, josta vuonna 2013 tuli toimitusjohtaja. ”En yhtään suunnitellut sitä. Perhe ei koskaan odottanut, että minun pitäisi työskennellä perheyrityksessä, mutta se tuntui oikealta valinnalta minulle”, Tommy kertoo.

Työskenneltyään jonkin aikaa sähköasentajana Tommy päätti vuonna 2006 vaihtaa perheyritykseen töihin. Muutama vuosi myöhemmin Peter sanoi, aluksi leikillään, että jonkun perheestä olisi aika ostaa hänen osuutensa firmasta.

Leikistä tuli totta ja vuonna 2009 Tommy osti yhdessä siskonsa Pernillan ja tämän miehen Danielin kanssa Peterin osuuden yrityksestä ja heistä tuli siten osakkaita. Neljä vuotta myöhemmin Mikael teki saman päätöksen antaessaan ohjat Tommylle. Tommyn valinta tuntui kaikkien mielestä luonnolliselta. ”Hän oli kiinnostunut ja hänellä oli kapasiteettia, yksinkertaista”, Mikael kertoo. En väitä, että olisi ollut helppo luopua työstä, mutta jos aikoo luopua jostain, on paras tehdä se kokonaan eikä puuttua asioihin koko ajan. Meillä on ollut myös hetkiä, jolloin kipinät ovat lennelleet, mutta se johtuu siitä, että olemme niin samanlaisia”, Mikael nauraa.

”Oikeastaan muutos toimitusjohtajaksi ei ollut kovin suuri”, Tommy kertoo. ” Tietysti työ vaatii paljon aikaa ja huomiota, mutta asenteeni työhön on, että se ottaa juuri niin paljon aikaa kuin sille antaa. On erittäin tärkeää ehtiä ja jaksaa muutakin. Emme esimerkiksi puhu kovinkaan paljon työasioista silloin kun perhe kokoontuu, vaikka monet meistä ovat töissä yrityksessä. Joskus kyllä kaikki mietimme, että mistä me sitten puhutaan”, Tommy nauraa.

Tommy on viihtynyt toimitusjohtajan tehtävässä. ”Olen samaa mieltä isän kanssa siitä, että ei pidä puuttua muiden töihin. Yritän pysytellä omalla vastuualueellani ja luottaa siihen, että muut hoitavat oman osuutensa.”

Sekä Mikaelilla että Tommylla on sama asenne lastensa tulevaisuuteen perheyrityksessä. ”On tärkeää, että he saavat tehdä sitä mille heidän sydämensä sykkii. En usko enkä toivo, että he jatkaisivat minun työtäni, katsotaan sitten kun sen aika on”, Tommy sanoo. Samalla tavalla hän vastaa kysymykseen siitä, miten hän suhtautuu tulevaisuuteen. ”Toki meillä on strategioita ja kasvutavoitteita, mutta minulla ei oikeastaan ole unelmaa siitä, kuinka suureksi me haluamme tulla. Jää nähtäväksi, miten yritys kehittyy.”

”Minullakaan ei aloittaessani ollut suuria tulevaisuuden suunnitelmia”, Mikael kertoo. ”Mutta jossain vaiheessa, kun yritys oli kasvanut jonkin verran, minulla oli unelma laajentaa täydelliseksi maalaamoksi, joka pystyisi tarjoamaan niin märkämaalausta, jauhemaalausta kuin raskaan kaluston maalausta.”

Unelma toteutui, kun tuotannossa otettiin käyttöön jauhemaalauslinja vuonna 2008. Jo mainittujen pintakäsittelyjen lisäksi yritys tarjoaa tänään myös erilaisia esikäsittelyjä, sinkitystä ja järjestelmätoimituksia.

Sekä isä että poika ovat olleet tarkkoja siitä, että Löfs Ab Oy:n pitää panostaa henkilöstöön, laatuun ja asiakaspalveluun. Henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti. Yritys huolehtii siitä, että aina maalataan moderneimmalla mahdollisella tekniikalla ja asiakas on aina avainasemassa. ”Pitkällä aikavälillä pitkäaikaiset suhteet ovat arvokkaita”, Tommy sanoo.

Jotta yritys voisi palvella asiakkaita vielä paremmin, Löfs Ab Oy on nyt laajentunut usealle paikkakunnalle. Laajennus avaa uuden luvun yrityksen potentiaaliselle kasvulle. Samalla kun Tommy katsoo eteenpäin kohti jännittävää kehitystä, Mikael pohtii mennyttä 30 vuotta: ”Katsoessani taaksepäin en muista yhtään yksittäistä hauskaa muistoa. Sen sijaan tulen erittäin iloiseksi siitä, että olen saanut työskennellä sen parissa mikä kiinnostaa minua eniten. Samanaikaisesti olen pystynyt luomaan työpaikkoja ja mahdollisuuksia muille. Haastavaa ja antoisaa. Kovaa työtä alusta loppuun”, Mikael summaa samalla kun Tommy nyökkää hyväksyvästi.

 

 

Nykyaikaisilla laitteilla on helppo tehdä hyvää jälkeä tehokkaasti.

Neskar, pintakäsittelijä