Aktuellt

- Nyheter & information

Aktuellt

Från idé till miljonvision

På en av Larsmo kommuns 365 öar hittar man ytbehandlingsföretaget Löfs Ab Oy. Det som i tiderna grundades av två bröder med en paketbil har numera växt till 7000 kvadratmeter produktionsutrymmen med över 65 anställda.

Företagets grundare Mikael Löfs minns hur det hela började. ”Mitt dåvarande jobb var inte värst spännande, så jag bestämde mig för att starta eget. Jag kände att jag behövde en utmaning och vad hade jag att förlora? Jag ger det 10 år, tänkte jag, och så får det bära eller brista.”

Året var 1989 och företaget började som ett fasadmåleri som Mikael grundade tillsammans med sin bror Peter Löfs. ”I början målade vi fasader på kvällar och veckoslut eftersom vi båda hade anställning på annat håll”, berättar Mikael. ”Och eftersom det inte går att måla utomhus i minusgrader, så jobbade vi som hårdast på somrarna”, minns Mikael.

Mikael hade lärt sig måla fordonschassin på ett tidigare jobb, och fick så småningom dra nytta av den erfarenheten när Löfs började måla in-house för Ekeri. Något år senare var det igen dags för en förändring – Mikael och Peter bygger sin första produktionshall på 300 kvadratmeter, på samma plats där firman står än i dag. ”Det var bara jag och Peter där i början, men så småningom började företaget växa och vi anställde folk en efter en”, berättar Mikael. ”Länge hade vi runt 10 anställda, plus familjens alla barn förstås, som sommarjobbade där som tonåringar”, ler Mikael.

En av tonåringarna var Mikaels son Tommy Löfs som senare tar över som vd år 2013. ”Det var nog inget jag hade planerat. Det har aldrig funnits förväntningar från familjens sida att man ska jobba inom familjeföretaget, men kändes som rätt val för mig”, berättar Tommy.

Efter att ha jobbat som elmontör en tid bestämde sig Tommy år 2006 för att börja jobba på familjeföretaget. Något år senare säger Peter, först lite på skämt, att det börjar bli dags för någon i familjen att köpa hans del av firman.

Skämtet övergår så småningom till allvar och år 2009 köper Tommy, tillsammans med sin syster Pernilla och Pernillas man Daniel, Peters del av företaget och blir därmed delägare.

Fyra år senare tar Mikael ett liknande beslut när han bestämmer sig för att ge över tyglarna till Tommy. Att valet föll på just Tommy kändes naturligt för alla. ”Han hade intresset och kapaciteten, helt enkelt”, berättar Mikael. ”Jag kan inte påstå att det var lätt att ge upp jobbet, men ska man ge över något så är det viktigt att man gör det helt och hållet, och inte lägger sig i hela tiden. Visst har vi haft stunder då gnistorna har yrt, men det är nog för att vi är så lika”, skrattar Mikael.

”Jag tyckte egentligen inte att det var en så stor omställning att börja jobba som vd”, berättar Tommy. ”Visst kräver jobbet mycket tid och uppmärksamhet, men jag brukar ha den inställningen att jobbet tar så mycket tid man ger det. Det är väldigt viktigt att hinna och orka med annat också, till exempel pratar vi inte så mycket jobb när familjen samlas, även om många av oss jobbar inom företaget. Fast ibland tänker vi nog alla – vad ska vi prata om då?”, skrattar Tommy.

Tommy har trivts med jobbet som vd. ”Jag håller med min pappa om att man inte ska lägga sig i andras jobb, jag försöker hålla mig till att sköta min del, och litar på att alla andra sköter sin del.”

Både Mikael och Tommy har samma inställning till sina barns framtid inom familjeföretaget. ”Det är viktigt att de får göra det de vill och brinner för. Jag varken tror eller hoppas att de tar över efter mig, det tar vi helt enkelt som det kommer”, säger Tommy. Ett liknande svar blir det på frågan om hur Tommy föreställer sig framtiden. ”Visst har vi strategier och tillväxtmål, men jag har egentligen ingen dröm om hur stora vi vill bli, vi får se hur företaget utvecklas, helt enkelt.”

”Jag hade heller inga stora planer målade för framtiden när jag började”, berättar Mikael. ”Men i något skede, när företaget hade växt något, var drömmen att bli ett komplett måleri som kunde erbjuda både våtlackering, pulverlackering och tungfordonslackering.”

Den drömmen blev verklighet när produktionen tog i bruk en pulvermålningslinje år 2008. Utöver de redan nämnda ytbehandlingarna erbjuder företaget idag även olika förbehandlingar, förzinkning och systemleveranser.

Både far och son har varit lika måna om att Löfs Ab Oy ska satsa på personalen, kvaliteten och kundbetjäningen. Personalen utbildas kontinuerligt, företaget ser till att alltid måla med den modernaste tekniken och kunden står alltid i fokus. ”På sikt är det de långvariga relationerna som är värdefulla”, säger Tommy.

För att kunna betjäna kunderna ännu bättre har Löfs Ab Oy nu även etablerat sig på flera orter. Utvidgningen öppnar upp ett nytt kapitel av potentiell tillväxt för företaget. Medan Tommy blickar framåt mot en spännande utveckling reflekterar Mikael över de gångna 30 åren: ”Det är inget enskilt roligt minne som sticker ut när jag ser tillbaka, i stället gör det mig helt enkelt väldigt glad att jag har fått jobba med det jag brinner för och samtidigt fått skapa arbetsplatser och möjligheter för andra. Utmanande och givande. Hårt arbete från början till slut”, sammanfattar Mikael medan Tommy nickar instämmande.

 

Eftersom vi har moderna maskiner blir arbetet effektivt och resultatet bra.

Neskar, ytbehandlare