LKI i samarbete med Löfs

Anlitade underleverantör för ytbehandling – fick snabbare logistik och extra resurser

LKI behövde en huvudleverantör för ytbehandling och valde Löfs. Samarbetet förde med sig fler fördelar än förväntat, bl.a. minskad belastning och ökade resurser. Flexibilitet och proaktivt handlande är två av ingredienserna till det lyckade samarbetet.

LKI är ett företag i Pedersöre som utvecklar och tillverkar maskiner för automatisk materialhantering, främst inom plåtindustrin. Till processen hör också ytbehandling av de olika komponenterna de tillverkar. LKI hade samarbetat med flera ytbehandlingsföretag när de beslöt sig för att satsa på en huvudleverantör, nämligen Löfs.

Det är kritiskt att leverantörskedjan fungerar. Förseningar leder till övertid, helgarbete och framförallt sliten personal. Men när samarbetet med en underleverantör fungerar optimalt kan man spara både tid och resurser.

 


LKI eftersträvar hög kvalité och vill även att det speglas i ytbehandlingen.

Yrkeskompetens och branschinnovationer

Hur kommer det sig att LKI inte valde att göra ytbehandlingen själva?

– Det är en yrkeskunskap att ytbehandla och vi betraktar inte det som vår kärnverksamhet. Vi anlitar Löfs för att vi ser det ur ett större perspektiv, säger Ronny Myrskog, supply chain manager vid LKI.

 


Andreas Löfqvist och Ronny Myrskog, produktionschef respektive supply chain manager vid LKI.

 

Det större perspektivet handlar om kontakter, kompetens och förutsättningar. LKI kan förlita sig på att Löfs har den yrkeskunskap som krävs och även att de håller sig ajour med det senaste inom ytbehandling. Tack vare Löfs spetskompetens kan eventuella problem lokaliseras och lösas snabbt.

– För en tid sedan hade vi bekymmer med ytan på en produkt som målats. Löfs hade det rätta kontaktnätverket för att åtgärda problemet. De skötte om att produkten skickades till laboratorium där den analyserades och en lösning hittades, berättar Andreas Löfqvist, produktionschef vid LKI.

En av de avgörande orsakerna till varför LKI valde Löfs var de praktiska förutsättningarna. Löfs har de utrymmen och verktyg som krävs för att uppnå önskvärd kvalitet och de har utöver sin egen produktion i Larsmo även personal som driver en målningslinje på plats hos LKI. Löfs har tydligt uppvisat en vilja att utvecklas och samarbeta.

– När det t.ex. gäller orderhantering och packsedlar har de förbättrat och korrigerat sitt system så att det ska passa oss bättre. De har även tagit på sig fler arbetsmoment för att underlätta för oss, säger Ronny.

Löfs bidrar till ett optimerat materialflöde hos LKI.

Snabbare logistik och proaktivt handlande

LKI har valt att satsa på att effektivera sitt materialflöde. För att minska belastningen på varumottagningen strävar man nu efter att få in så monteringsklara delar som möjligt.

LKI samarbetar med flera underleverantörer som laserskär, bockar och svetsar komponenter som Löfs vidareförädlar. Löfs har även tagit på sig att gänga, märka och packa produkterna då det visade sig vara produktionsekonomiskt mest effektivt.

– När produkterna kommer till LKI är de alla märkta enligt samma system för att underlätta inleveranser. Produkterna kan säljas som reservdelar eller användas vid montering. Löfs bidrar på så vis till att optimera materialflödet. Det sparar resurser helt enkelt, förklarar Ronny.

Samarbetet har sparat resurser också på andra sätt. Parterna utväxlar ofta förbättringsförslag som effektiverar produktionen.

– När det exempelvis är något som försvårar ytbehandlingen kan Löfs diskutera det med våra konstruktörer. Genom tät kontakt och proaktivt handlande kan vi underlätta och snabba upp arbetet, säger Andreas.

– Det är en win-win-situation, fyller Ronny i.

 


Förbättringsförslag från båda parter effektiverar produktionen.

Löfs syn på samarbete

Tommy Löfs fungerar som vd för Löfs Ab Oy, ytbehandlingsföretaget från Larsmo. Han gläds över att LKI är nöjda med deras samarbete och understryker samtidigt att det från Löfs håll är ett medvetet förhållningssätt att vilja samarbeta och utvecklas.

– När man inleder ett samarbete är det viktigt att man drar upp tydliga riktlinjer så att alla parter vet vad man kan förvänta sig. Exempel på det är att man vet var kvalitetsnivån är och hur godsflödena ser ut. Då är det också enklare att sätta sig ner och gå igenom och säkerställa att man har nått upp till de gemensamma målsättningarna.

Förberedelserna är viktiga, men alla teknikaliteter åsido: Löfs grundsyn ska inte underskattas när man söker ingredienserna till ett lyckat samarbete.

– Det hör till Löfs värderingar att alltid se till kundens behov och önskemål. Och så är vi ju övertygade om att samarbete och flexibilitet leder till ett slutresultat av hög kvalitet, förklarar Tommy.

 


Samarbete och flexibilitet ger hög kvalité, intygar vd:n Tommy Löfs.

Söker du en samarbetspartner inom ytbehandling?

Kontakta Tommy direkt eller gå genom vårt kontaktformulär.

Tommy Löfs

+358 50 358 8709

tommy.lofs[a]lofs.fi

Aktuellt

Ny vice vd och utvecklingsdirektör för att stödja Löfs tillväxt

Jens Björkskog har börjat som vice vd och utvecklingschef för Löfs Ab Oy den 4 januari 2024. Jens har en examen inom bil och transportbranschen från Yrkesskolan Optima och har alltid haft ett intresse för teologi, vilket gjorde att han studerade vidare och avlade en teologie examen. Löfs är en välbekant arbetsgivare för Jens eftersom…

Kom och sommarjobba till Löfs!

Sommaren närmar sig, och med den semestertider. Det betyder att vi behöver ett flertal sommararbetare till våra anläggningar i Larsmo och i Ylistaro. DETTA ÄR – en ypperlig chans för dig som vill lära dig mer om ytbehandling! Vi söker: Produktionsarbetare Logistikarbetare. Till arbetsuppgifterna hör att delta i de dagliga uppgifterna i produktionen, värna om…

PRESSMEDDELANDE: Löfs breddar sitt tjänsteutbud genom att förvärva Lakeuden Sähkösinkitys Oy

Löfs är ett österbottniskt företag specialiserat på ytbehandling, som betjänar kunder i hela Finland. Den 13.9.2023 köpte Löfs Seinäjokiföretaget Lakeuden Sähkösinkitys Oy:s verksamhet, som erbjuder elförzinkning med gul- och blåpassivering. Förvärvet ger Löfs ny kompetens och möjlighet att erbjuda sina kunder ett ännu bredare utbud av olika ytbehandlingsmetoder. ”Vi vill erbjuda våra kunder ytbehandling i…