Peittaus

Peittaus on pintakäsittelyn termi, joka viittaa pintamateriaalin tai kohteen peittämiseen suojakerroksella ennen varsinaisen pintakäsittelyaineen levittämistä. Tämä suojakerros voi olla esimerkiksi maalia, pinnoitetta tai muuta peittävää aineetta, joka piilottaa tai estää alustan värin, kuvion tai pinnan epätasaisuudet lopullisen pintakäsittelyn alta.

Peittaus on tärkeä vaihe pintakäsittelyprosessissa, koska se mahdollistaa tasaisen ja yhtenäisen lopputuloksen saavuttamisen. Kun pinta peitetään ensin sopivalla peittävällä kerroksella, mahdolliset epätasaisuudet, epätäydellisyydet ja aiemmat värilliset muutokset eivät näy lopullisessa pintakäsittelyssä.

Peittauksen tarve voi vaihdella käsiteltävän pinnan ja pintakäsittelyn tyyppien mukaan. Esimerkiksi ennen maalausta voidaan käyttää pohjamaalia peittämään puun syykuviot tai metallin epätasaisuudet, jolloin lopullinen maalikerros levittyy tasaisesti. Lisäksi peittävää pinnoitetta voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun halutaan piilottaa aiempien maalausten jäljet tai korostaa tiettyjä koristeellisia kuvioita tai muotoja.

Peittaus voidaan suorittaa eri menetelmin, kuten harjaamalla, ruiskuttamalla, telaamalla tai siveltimellä, ja käytettävä peittausaine valitaan tarpeen mukaan riippuen alustan materiaalista ja vaaditusta pintakäsittelytuloksesta. Hyvin tehty peittaus on tärkeä osa ammattimaista pintakäsittelyä, joka takaa laadukkaan ja kauniin lopputuloksen.

Tästä takaisin pintakäsittelyn termit ja sanasto- sivulle.